Yüksek maliyet ve finansmana erişim ihracata engel

Yüksek maliyetler ve finansmana erişim zorlukları, ihracatın önündeki başlıca engeller arasında yer alıyor.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, temmuz ayında Malatya’nın ihracatında önceki aya göre yüzde 11’lik bir artış kaydederek 32 milyon 151 bin dolar seviyesine ulaştığını bildirdi.

Sadıkoğlu, 2024 yılının Ocak-Temmuz döneminde ise geçen yıla göre yüzde 7 artış göstererek toplam 218 milyon 469 bin dolarlık ihracata imza attıklarını belirtti. 

 

Sadıkoğlu, ihracatın önündeki en büyük engellerin yüksek maliyetler ve finansmana erişim sorunları olduğunu vurguladı. Üreticilerin ve çalışanların büyük çaba sarf ettiğini belirten Sadıkoğlu, “Ancak yüksek girdi maliyetleri ve finansman sıkıntıları nedeniyle rekabet şansımız azalıyor. Özellikle işçi maliyetleri nedeniyle avantaj kaybına uğruyoruz ve döviz kuru enflasyonla paralel hareket etmiyor, bu da ihracatçılarımızı zorluyor. Deprem sonrası orta ve büyük ölçekli firmalarımız finansmana erişim konusunda büyük sorunlar yaşıyor. Ülkemizin hedeflerine ulaşması ve ihracatın sürdürülebilir olması için firmalara destek sağlayacak adımların atılmasını talep ediyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme