Yeşilyurt´ta kentsel dönüşüm seferberliği

YAKINCA REZERV KONUTLARI GÜVENLİ YAŞAMIN MERKEZİ OLACAK

Konuşmasında ‘Kiltepe Yenileme ve Dönüşüm’ Projesiyle Yeşiltepe bölgesine güvenli, sağlam ve depreme dayanıklı konutlar inşa ederek bu bölgenin yaşam standartınıyükselteceklerinden de bahseden Başkan Çınar, kentsel dönüşüm projelerinin 2019 yılındaki seçim vaatleri arasında yer aldığını hatırlatırken, şunları söyledi: “ Yüzyılın deniyor ama bize kalırsa bin yılın felaketini yaşadık, 11 şehrimizde ve Malatya’da çok büyük yıkımlar oldu. Sevdiklerimizi, komşularımızı ve yakınlarımızı toprağa vermenin hüznünü yaşadık. Bu zorlu süreci el birliğiyle atlatıp evimiz ve yuvamız olan Malatya’yı daha güçlü bir şekilde ayağa kalkmasını sağlamak hepimizin öncelikli görevidir.

 

Belediye olarak her iki deprem sürecinden sonra kentsel dönüşüm ve rezerv konutların üretimi, riskli alan ve yapıların tespiti, merkez ve kırsaldaki evlerdeki konutların yapım aşamaları, vatandaşlarımızın hak sahipliği sürecinin takip edilmesi gibi alanlarda çok aktif ve dinamik bir şekilde çalışıyoruz. Malatya birinci derece deprem bölgesinde olduğu için bize düşen görev vatandaşlarımızı güvenilir alanlara taşıyarak, riskli konutların dönüşümünü sağlamaktır. 2019 yılındaki mahalli idareler seçimlerinde vatandaşlarımızın sağlam ve güvenilir alanlarda yaşaması için kentsel dönüşüm projelerine yer vermiştik. İlk olarak TOKİ ile ortaklaşa Hoca Ahmet YeseviMahallesinde kentsel dönüşüm binalarımızı yaparak hak sahiplerine teslim ettik. İlk başta açıkçası çok zorlandık, büyük emekler verdik ve sonunda binalarımızı teslim ettik, evlerinde güven ve huzur içerisinde oturmaya başlayan hemşehrilerimizindualarını aldık.

 

Bu konutlarımız 6 Şubat depremlerinden etkilenmedi. İkinci projemiz ise Turgut Özal Mahallesinde oldu. 24 Ocak 2020 tarihindeki Sivrice depreminden sonra riskli yapı alanı olarak çalışması yapılan bu mahallemizdeki 68 dönümlük alanın ilk etabında 15 dönümlük alan Cumhurbaşkanlığımızın kararıyla Riskli Yapı Alanı ilan edilmişti. Belediye olarak hemen hareket geçerek Ankara ve Malatya’da çok yoğun görüşmeler ve çalışmalar yaptık. Bakanlarımız ve Milletvekillerimizle sık sık bir araya gelerek projemize son şeklini vermeye çalıştık. Mahalle Muhtarımız ve Mahalle sakinlerimizle de keza sürekli irtibat halinde olduk, projenin detaylarını mahalle ve ev toplantılarında izah ettik ve sonunda tüm paydaşlarımızın oluruyla bu bölgemizdeki kentsel dönüşüm projemize başlamış olduk. Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesinde kazandığımız tecrübe ve deneyim neticesinde kendi kaynaklarımız ve maddi gücümüzle birlikte şehrimizin merkezi bir noktasında bulunan riskli binaların yerine kentsel dönüşüm evleri inşa etmeye başladık. Deprem yönetmeliğine uygun yapılaşma modelinin esas alındığı, sağlam ve güvenilir bir yaşam alanı ortaya çıkartıp, kentsel dönüşüm yatırımlarına örnek gösterilecek özel bir eseri daha ilçemizin geleceğine emanet etmek istiyoruz. 6 Şubat depreminden sonra ilçemizde bulunan sosyo-ekonomik açıdan geri kalmış olan mahallelerden başlamak üzere bu bölgelerde bulunan riskli yapıların dönüşümünün sağlanması ve yeni merkezler oluşturmak amacıyla ilçemizde büyük bir kentsel yenileme ve dönüşüm seferberliğini başlattık. Bu seferberlik Yeşilyurt’un geleceği açısından büyük önem taşıyor. İlçemizde 6306 sayılı kanun kapsamında yapıları bulunan hemşerilerimizi, talebi doğrultusunda yapımı bitmiş, teslime hazır, güvenle oturacakları konutlarına kavuşturmak içinde yoğun bir çalışma yürütmekteyiz. Yenileme ve dönüşüm hareketi etaplar halinde devam ederek tüm bölgelerimizin dönüşüm ve yenilenmesi sağlanarak hemşerilerimizin depreme dayanıklı konutlarda huzur ve refah içerisinde yaşamalarını sağlayacağız.” dedi.

VATANDAŞLAR; “KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNİ DESTEKLİYORUZ”

Yakınca Rezerv Konutlarının yılsonuna doğru hak sahiplerine teslim edileceğini sözlerine ekleyen Başkan Çınar, “ 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen Elazığ Sivrice depreminden sonra Yakınca Mahallemizde yaklaşık 58 bin 200 metrekare büyüklüğe sahip alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "Rezerv Yapı Alanı" olarak belirlenmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve Alt Yapı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttüğümüz proje kapsamında inşa edilen 499 konutu hak sahiplerine teslim etmiştik. 541 adet konut ile 22 Adet dükkânın yer aldığı TOKİ Rezerv Konutlarını inşallah bu yılın sonlarına doğru hak sahiplerine teslim edeceğiz. Yapılan konutların hak sahipliği konusunda 6306 sayılı kanun kapsamında bölgemizde riskli yapısı bulunanlara yönelik mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla Belediyemize yetki verildi. ‘Riskli Yapı’ olarak tespit edilen yapıların hızlı bir şekilde dönüşümünün sağlanması amacıyla, "Riskli Yapı" malikleri ile konut karşılığı anlaşma yapılmak suretiyle Yakınca Mahallesindeki Rezerv Yapı Konutlarına taşıyarak hem şehrimizdeki barınma sorunun çözülmesine güçlü bir katkı sunmuş olacağız hem de ilçemizin modern, çağdaş ve güvenli bir yapıya ulaşmasını sağlamış olacağız. Projemizin ilanından sonra vatandaşlarımızdan çok güzel geri dönüşler aldık, güvenli konutlarda yaşamak istiyorlar, bizlerde onların bu isteklerini yerine getirmek içinde ekibimizle birlikte titiz bir şekilde çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“RİSKLİ BÖLGELERİMİZİ PLANLI YATIRIMLARLA SAĞLAM VE GÜVENİLİR HALE GETİRİYORUZ”

Konuşmasında Yakınca Rezerv Konutları hakkında bilgiler paylaşan Başkan Çınar, “ Yakınca Rezerv Konutlarımızda 382 adet 3+1, 159 adette 2+1 daire yer alacaktır. Sağlam, güvenilir ve depreme dayanıklı binalardan oluşan Yakınca Rezerv Konutları güvenli bir yaşam merkezi olarak vatandaşlarımızın hizmetine sunmuş olacağız. Hak sahipliği elde etmiş vatandaşlarımız rezerv konutlarına taşındıktan sonra anlaşmaya vardığımız taşınmazlar üzerinde inşa edilecek yeni rezerv konutlarımızı, yapacağımız riskli alan ilanlarıyla, etaplar halinde diğer mağdur vatandaşlarımıza teslim ederek güvenli yaşam alanlarımızın sayısını artırmış olacağız. Hak sahipliği konusunda Kentsel Dönüşüm Müdürlüğümüze başvuru yapanlar arasında kura çekimiyle konutlarda oturacak olan vatandaşlarımızı belirleyeceğiz. Özellikle Yeşiltepe bölgesinde riskli evleri bulunan vatandaşlarımızı bu konutlarımıza taşıyarak Kiltepe’debaşlattığımız kentsel dönüşüm projemizle bu bölgemizin sosyal ve ekonomik yapısını baştan aşağıya yeniden dizayn ederek yeni bir alt merkeze daha kavuşmuş olacağız. Bizim buradaki tek gayemiz, ilçemizin riskli bölgelerindeki evlerin dönüşümünü planlı bir şekilde yaparak vatandaşlarımızın olası bir depremde evlerinde rahat ve güvenli bir şekilde oturmalarını sağlamak ayrıca 6 Şubat depremleri sonrasında ağır hasar almış şehrimizin merkez çeperinde boş alanlar oluşturarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı yerinde dönüşüm projelerine destek olmaktır.  İnşallah riskli tüm bölgelerimizi ve binalarımızı doğru bir planlama ve çalışmayla baştan aşağıya yenileyerek Yeşilyurt’un modern, çağdaş ve güvenilir bir ilçe olmasını sağlayacağız. İlçemizde yürüttüğümüz gerek kentsel dönüşüm projeleri gerekse de bu tür rezerv yapı alanlarının hayata geçmesinde desteklerini bizlerden hiçbir zaman esirgemeyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’a, şimdiki Bakanımız Mehmet Özhaseki’ye, TOKİ Genel Müdürlüğümüze ve destek sunan tüm kurum ve kuruluşlara şahsım ve hemşehrilerim adına sizin aracılığınızla bir kez daha sonsuz teşekkürlerimi gönderiyorum.” dedi.

Bakmadan Geçme