YENİ NESİL TERCİH NASIL YAPILMALI?
YENİ NESİL TERCİH NASIL YAPILMALI?
1)YENİ NESİL TERCİH NASIL YAPILMALI?
Yaşam standartları, ihtiyaçlar, talepler değişiyor. Peki bu değişime ne kadar hazırız?
Yeni nesil tercih denilen şey nedir?
Donanımlı, yeniliklere açık, dinamik tercih yapmak demektir. Yani artık tek bir bölüme tek bir alana değil. Çift dal, yan dal programı ağırlıklı bölümler ve üniversitelere odaklanmak lazım. Bu şu demek değil. Bir yandan örgün okuyup bir yandan açık öğretime çift diploma almak değil kesinlikle. Hukuk okuyorken sosyoloji eğitimi almak gibi… Z kuşağı artık X ve Y kuşağı tercihler yapmamalı. Geniş çaplı üniversite bölüm tercihleri yapmalı.
2) PEKİ HANGİ MESLEKLER VE BÖLÜMLER MUTASYONA UĞRUYOR?
Yeni nesil tercih dediğimiz nokta tam da burada devreye giriyor. Değişime uğrayan deforme olan bölümler var. Maalesef öğretmenlik, psikoloji, pdr, mühendislik bu bölümlerin mutasyona ( maddi- manevi) uğradığını çok rahat söyleyebilirim çünkü artık ileri teknoloji çağındayız. Yapay zekâ, bilişim, bireysellik, hız, aktif öğrenme, bilgiye çabuk ulaşma dönemindeyiz. Bu saydığım bölümleri yazacak öğrencilerin tüm bunlara dikkat etmesi gerekir. Dil, teknoloji olmadan maalesef bu bölümler eski işlevselliğini durumunda.
3) TERCİHLERİNİZİ MUTLAKA BU ALANDA UZMAN VE EĞİTİM GÖRMÜŞ EĞİTİMCİLERLE YAPMALISINIZ.
4) TERCİHLERİ 4 ANA BAŞLIK ALTINDA TOPLUYORUM;
a) Geleneksel Tercih: Dediğimiz aile, komşu, çevreden ( babadan oğula) kulaktan kulağa oyunu gibi her duyulan ve görülene göre zaman, mekân, imkân araştırması yapılmadan yapılan tercih.
b) Modern Tercih: Ben asla Doğuda okuyamam, ailemin yanında okumam, özel üniversite okurum veya bu bölümü asla okumam şeklinde sosyal medya duyumları veya yüzeysel araştırmalarla yapılan bireysel tercihler.
c) Model Tercih: Meslek, üniversite ve şehir ya da bölüm hakkında hiçbir fikri olmadığı halde hayran olduğu bir tanıdığının o bölümde okuması ve o kişi ya da kişileri örnek alarak tercih yapması ( yetenek- kapasite ilgisi var mı yok mu düşünmeden).
d) Reatek Tercih: Realist ve teknolojik tercih açılımı. Yani öğrencinin hem kendisinin farkında olması hem yaşam standartlarının çağın ihtiyaçlarının farkında olarak araştırıp, gözlemleyip bölümü okuyan uzmanlarla, öğretim görevlileri ile ve mesleğin çalışanları ile görüştükten sonra o mesleğin gelecekte maddi manevi dinamiğini göz önünde bulundurup ile yeteneklerinin farkında olan öğrencinin yaptığı tercihtir. Örneğin ilk bine girmiş bir sayısal öğrencinin Tıp değil de Boğaziçi mühendisliği yazması veya ilk 4 bine girmiş eşit ağırlık öğrencisinin Hukuk değil de Galatasaray sosyoloji yazması.
NESLİHAN YUMRUTEPE
KÜLTÜR ÖZEL PLUS KURS MERKEZİ
PDR UZMANI & TERCİH DANIŞMANI