'Sağlık Müdürlüğü açıkladı, vakaların yüzde 5i ölümle sonuçlanıyor'
Sivas İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada kene nedeniyle bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yakalananların yüzde 5inin ölümle sonuçla
Sivas İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada kene nedeniyle bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yakalananların yüzde 5inin ölümle sonuçlandığını belirterek alınabilecek önlemler hakkında bilgiler verildi.
Sivas İl Sağlık Müdürlüğü ilkbahar ile başlayan kene kabusu ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan, ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen hayvanlardan insanlara bulaşan karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır. Genellikle bahar ve yaz aylarında görülmekte olup hastalığa yakalananların yüzde 4-5i ölümle sonuçlanmaktadır. Hastalık etkenini taşıyan kenenin tutunması veya bununla temas sonucunda bulaşmakta. Bunun dışında hastalığın bulaştırıcı olduğu dönemde hayvanların veya hasta kişilerin kan, doku, vücut çıkartılarına korunmasız temas sonucunda da bulaşıyor ifadeleri kullanıldı.
Alınacak önlemlerle hastalık ve ölümleri önlemek mümkün
Hastalığın; ateş, halsizlik, üşüme, titreme, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı-kusma, ishal, yüzde ve gözlerde kızarıklık, deri döküntüsü gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğine dair yapılan açıklamada Hastalığın ilerleyen dönemlerinde cilt kanaması, diş eti kanaması, burun kanaması, mide-barsak kanaması, akciğer ve beyin kanamaları görülebilir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının kontrolüne yönelik çalışmalar Bakanlığımız tarafından bir program dâhilinde yürütülmektedir. Kişisel korunma önlemlerinin alınması hastalığın kontrolü için ön planda olduğundan Bakanlığımızca vatandaşlarımızın hastalık ve korunma önlemleri konusunda bilgilendirilmesi ve toplumda farkındalık oluşturulması çalışmaları yoğun bir şekilde yürütülmektedir. Bu yıl olduğu gibi geçtiğimiz yıllarda da KKKA vakaları ve bu hastalık nedenli ölümler olmuştur. Alınacak önlemlerle hem KKKA hastalığından hem de bu hastalığın neden olduğu ölümleri önlemek mümkündür açıklaması yer aldı.
Dikkat edilmesi gerekilen hususlara değinilen açıklamada, Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalıdır. Kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde vücutta kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil kene olup olmadığı kontrol edilmeli. Vücuda tutunmuş kene üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek; vücut içeriğini kişiye aktarmasına sebep olacağı için kesinlikle yapılmamalıdır. Vücudunuza tutunan keneye çıplak elle dokunmamalı, tutunan kene çıkarmamalı, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hayvanların üzerindeki kene elle çıkarılmamalıdır ayrıca hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske, vb.) almalıdır. Kene tutunmasından sonra, 10 gün içinde; halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikâyetlerinden herhangi birini görülürse, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır ifadelerine yer verildi.