Malatya´nın Suyu Kirli mi, Temiz mi?
Malatya'nın Suyu Kirli mi
Özellikle metropol kentlerde içme suyu sıkıntısına çözüm olarak görülen su arıtma sistemleri Malatya’da da tercih edilmeye başlandı. Peki neden? Yoksa kentin suyu kirli mi? İşte bu konuda MASKİ kesin ve net bir dille vatandaşları uyarıyor: “Su arıtma sistemlerini satmak için Malatya suyuna atılan bu iftiraya inanmayın. Suyumuz tek kaynaktan geliyor, gaz klor sitemiyle klorlanıyor ve hiçbir arıtmaya uğramadan direkt şebekeye veriliyor. Şişelemeye bile uygun bir su.”
Başta Yeşiltepe bölgesi olmak üzere kent genelindeki evleri dolaşarak su analizi yapan ve ‘Malatya’nın suyu kirli’ diyerek su arıtma cihazı satmak isteyen firmalara MASKİ’den sert tepki geldi. Malatya’nın suyunun kirli olmadığını dile getiren MASKİ Genel Müdürlüğü laboratuvar yetkilileri, “Malatya’nın suyu tek kaynaktan geliyor, gaz klor sitemiyle klorlanıyor ve hiçbir arıtmaya uğramadan direkt şebekeye veriliyor. Dünyada çok az bir örneği görülen bir suyumuz var. Şişelemeye bile uygun bir su. Böyle bir suya iftira etmek gerçekten içler acısı” dediler.
Malatya’nın suyu kirli iddiasıyla Yeşiltepe bölgesi başta olmak üzere Malatya’nın birçok yerinde su artma cihazı satmak isten bir firma, içme suyunda yaptığı testle vatandaşların aklını allak bullak etti. Suyun analizden sonra koyu kahverengini alması vatandaşlar tarafından ‘Malatya Büyükşehir Belediyesi, MASKİ şimdiye kadar bize bu kirli suyu mu içiriyordu?’ sorularını söyletse de, konuyla ilgili BUSABAH gazetesine konuşan MASKİ’nin Genel Müdürlüğü laboratuvar yetkilileri önemli açıklamalarda bulundular.
Ev ev dolaşıp su analizi yapan ve su artıma cihazı tanıtımında bulunan bir firmanın temsilcisi, Sağlık Bakanlığının izniyle çalıştıklarını ileri sürdü.
“SADECE YEŞİLTEPE’NİN SUYU DEĞİL, MALATYA’NIN GENELİ BOZUK” İDDİASI
Malatya’nın içme suyunun genel anlamda bozuk olduğunu iddia eden satış temsilcisi, “Biz Sağlık Bakanlığı izniyle çalışıyoruz. Sulara bakıyoruz. PH’ı aşırı yüksekse, içilme durumunda değilse su arıtma sistemlerinin kurulumunu yapıyoruz. Biz cihazları kendimiz satmıyoruz. Biz raporları tutuyoruz, tesisatçılar gelip kuruyor. Ben Yeşiltepe’de 50’den fazla evin içme suyuna baktım. İçme suyunun geneli bozulmuş, sadece Yeşiltepe’nin suyu değil, Malatya’nın geneli bozuk. Son 1,5-2 yıldan bu yana bozuk. Kireçten ziyade mikrop var. Su, depremden sonra biraz daha kötü oldu ama yine eski haline geldi. Suyun geneli bozuk olduğu için Malatya Büyükşehir Belediyesinin yapabileceği bir şey yok. Sadece bir mahallenin içme suyu bozuk olsa orayı onarabilirler ama geneli bozuk olduğu için nereden ne yapılacağı bilinmiyor. Bizimim iznimiz var. Sağlık Bakanlığı izinleri veriyor. Belediye ve Sağlık Bakanlığı izinleriyle çalışıyoruz. Bu tür çalışmayla ilgili bilgileri var. Böyle gezip, içme suyunun PH’ı yüksekse su arıtma sitemleri kuruluyor” söylemlerini kullandı.
MASKİ’nin laboratuvarı hakkında bilgiler veren MASKİ’nin Genel Müdürlüğü laboratuvar yetkilileri ise, MASKİ’nin bünyesindeki yer alan Çevre Laboratuvarı’nın geçen yıl Türk Akreditasyon Kurumu tarafından (TÜRKAK) 17 ve 25’e göre akredite edildiğini anımsattılar.
“LABORATUVARIN VERDİĞİ SONUÇLAR BÜTÜN DÜNYADA GEÇERLİ”
Malatya’nın suyunda hiçbir sıkıntı bulunmadığını dile getiren Yetkililer, “Yani Malatya Çevre Laboratuvarı’nın verdiği sonuçlar dünyanın her yerinde geçerlidir. Dünyanın her yeri TÜRKAK’ın verdiği analiz raporlarını tanımak zorunda. Malatya’nın KAPTAJ’ı, Malatya’nın suyu tek bir noktadan besleniyor. Su depolarımıza geliyor, depolardan ise şebeke hattımıza dağıtılıyor. Biz günlük Malatya suyundan bütün analizleri alıyoruz ve her hafta Çarşamba günleri bütün depolarımızın çıkışlarını temsil edecek şekilde en az 30-35 noktadan analiz alıp, en az 30-35 noktanın parametresinin değerlerine bakıyoruz. Bunu da İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğine göre değerlendiriyoruz ki, şu güne kadar Malatya’nın suyunda hiçbir sıkıntı, bu değerleri aşan hiçbir değer kesinlikle bulunmadı” diye konuştu.
“SUYUMUZUN KESİNLİKLE BİR DEĞERİ VAR”
“Malatya’nın suyu kirli değil” diyen yetkililer, sözlerine şöyle devam ettiler:
“Su içerisinde bulunan minerallerle değerlidir. Suyu saf su olarak içerseniz onda sadece hidrojen ve oksijen vardır. Ama suyun içerisinde bulunan kalsiyumu, magnezyumu, potasyumu, kloru, sülfatı gibi her şey, suyun içerisinde bulunması gerekir. Ne yapıyorlar biliyor musunuz, 2 elektrotu bir bardak suyun içerisine koyuyorlar, suyun içerisinde bulunan elementleri çöktürüyorlar. Kendilerinin ‘arıttık’ dedikleri su, saf su, hiçbir element olmadığı için berrak oluyor. Keşke bu analizi yapan kişinin yanında bilen birisi olsa ve kendilerinin saf su dediği suyun içerisinde bir kaşık tuz atsa; bakalım onların suyu da çöküyor mu çökmüyor mu? Malatya’nın suyunu kötüleyip, su arıtma cihazı satmak isteyen vatandaşları kesinlikle evimize almayalım. Bizim suyumuzun kesinlikle bir değeri var. Biz bu değerin her zaman arkasında duruyoruz. Malatya suyunun 280 ila 300 arasında iletkenliği var. 7.8 ila 8 arasında değişen bir PH’ı var. Bu değişim gösterebiliyor. Hiç kimse diyemez ki, Malatya suyunda şu kadar bakteri üredi, şu kadar koliform görüldü, yok böyle bir şey. Malatya’nın suyu tek kaynaktan geliyor, gaz klor sitemiyle klorlanıyor ve hiçbir arıtmaya uğramadan direkt şebekeye veriliyor. Dünyada çok az bir örneği görülen bir suyumuz var. Şişelemeye bile uygun bir su. Böyle bir suya iftira etmek gerçekten içler acısı.”
Konuyla alakalı MASKİ Hukuk İşleri tarafından 15 günden bu yana takip yapıldığı ve suç duyurusunda bulunulduğu da verilen bilgiler arasında bulunuyor.
Mutlu Sarıgül Busabah Gazetesi
Bakmadan Geçme





