Malatya'ya yeni trambüs hattı geliyor
Malatya'ya yeni trambüs hattı geliyor
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Büyükşehir Belediyesinin Malatya'ya yeni trambüs hattı kazandıracaklarını açıkladı. Malatya İli ziraat odaları başkanlarıyla bir araya gelen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, "Trambüsü, bütün şehrin etrafına çevirecek şekilde projeler yaptık. Bunların hepsinin projesi de onaylanmıştır. Böyle başkaları gibi 'hayde hayırlı olsun' diyip arkası boş çıkanlar değiliz. Trambüs Projesi, 70 milyon Euro onaylanmış açıklamadık" açıklamasını yaptı.
Günlük 100 milyon lira para dağıtıyoruz
Tabloya geniş bakılması gerektiğini işaret eden Gürkan, "Biz 2019'da seçildiğimizde sürece baktığımız zaman aldığımız tablonun ağırlığını hep birlikte görüyoruz. Akabinde Sivrice merkezli deprem, akabinde pandemi ve yine ardında bu büyük felaket. Bütün bunların üstesinden belediye geldi. Malatya'nın ismi söylenmiyor diyorlar. Malatya'da belediye var. Dün bir tv programında bir vatandaş sadece bir gün Malatya'yı gezmiş. Şu ifadeyi kullandı; " Ben konteyner kentlere gittim. Sadece 22 bin KM alt yapı konteyner kentlere yapılmış. Günde 25 Milyon asfalt bitümüne para veriyoruz. 25 Milyonda sadece MASKİ'ye para veriyoruz. 50 milyonda diğer hizmetlerimiz. Günlük 100 milyon lira para dağıtıyoruz" şeklinde konuştu.
Şehir merkezinin yüzde ellisi yıkıldı
Malatya'nın büyük bir felaket geçirdiğinin altını çizen Gürkan, "Şehrimizin merkezinin yüzde ellisi yıkıldı. Bunların el birliğiyle ayağa kaldırması lazım. El ele, Gönül gönüle vererek yaralarımızın saracağız. Yunus Başkanımızın da dediği gibi bu işlerden rant devşirmeye çalışan aklı küçük, kafası küçük insanlar var. Depremle birlikte MOTAŞ, MESTON, Esenlik, MASKİ, BELSOS, MEGŞAŞ herkes kendi çapında neler yapabiliyorsa onu yaptı" dedi
Yıllarca beklenen işleri yaptıklarını belirten Başkan Gürkan, "Hizmetlere gelince bu memlekette yıllardan beri süre gelen Vagon fabrikası denildi. Yaptık teslim ettik ama işletme noktasında yeterlilik alınmadı. YİMPAŞ hakeza öyle. Kuzey Kuşak Yolu dediler yaptık. Bitmek üzere. Güney Kuşak Yolu dediler, Güldal Akşit Bulvarı dediler. Gelincik tepesi dediler. Bütün ilçelere arıtma dediler. Bütün ilçe yollarını asfatladık. Bütün ilçelerin alt yapısı, suyu ve kanalizasyonun verilmesi dedik. Şehrimizde asfaltsız olan hiç bir yerleşim yeri yok. 10 Bin KM asfalt yaptık 4 yıllık zaman zarfı içerisinde. Bugün Türkiye'nin en büyük parkları Malatya'da. 4 Milyon metrekare yeşil alan kazandırdık. İnderisi Parkı 3 milyon 300 bin metre içerisinde; gençlik kampından tutun spor salonuna, voleybol, basketbol, macera adası aklınıza gelen ne varsa milyarlarca para harcadık. Kimsenin haberi yok. Açılışı yakında yapacağız" ifadesini kullandı.
Kayısıyı götüreceğimiz yerimiz yoktu
Kayısı konusuna ayrı ihtimam gösterdiklerini söyleyenŞehrimizin milli ürünü kayısı dediğimiz ve dünya ihtiyacının yüzde 80'ninin Malatya'da üretildiği şehri düşünün kayısıyı götüreceğimiz yerimiz yoktu. Şu anda dünyanın en modern dünya kayısı ticaret merkezini yaptık. Akabinde buğday pazarı yaptık. Hemen ardından lisanslı depoyu yaptık. Hemen yanına fidancılar sitesi yaptık. Çiftçilerimizin rahat yaşaması için yollarımızı asfaltladık. Yaylalara kadar sondajlar vurarak, hayvancılığı geliştirme adına yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Sadece Kuzey Kuşak Yolu büyük bir hadisedir. Sadece Güney Kuşak Yolu büyük bir hadisedir. Güldal Akşit Bulvarı büyük bir hadisedir. Şehrimizin alt yapısı değişiyor. Millet Kütüphanemizi inşallah önümüzdeki hafta açacağız. Şu anda deprem geçirdiğimiz bir şehirde Battalgazi'ye bakın belediye binası var, kaymakamlığı var emniyet var sağlık var. Ama biz bunları yapmışız. Şu anda koordinasyon nerede yürütülüyor? İtfaiye binasında çünkü; normal koordinasyon binası çalışmadı, orada yapamadık. Kızılay, getirdiği yardımları bizim lisanlı depomuza koydu. AFAD, ekmek ve yemeği nerede üretti. Bizim yaptığımız yedek ekmek ve yemek fabrikasında. Halende sıcak yemek verilen yerlere veriliyor. Her yere marketlerimizi açmışız. Belki Malatya tarihinin kat ve kat fazla yatırımını yapmışız" açıklamasını yaptı.
Malatya toplamının 5 katı yatırım yapıldı
Dönemlere göre yatırımları kıyaslayan Gürkan, "Bir düşünün alt yapıda bütün Malatya toplamının bu dönemde kaç katı yapılmış. En az 5 katı. Çevre düzenlemesi, yollar en az 5 katı. İşte Lisanslı Depo dediğimiz ve bu milyarlık bir yatırım. Dünya Kayısı Ticaret Merkezinde bin tane iş yeri var. Bütün ilçelerimizin arıtma tesisleri yapıldı. Çöp aktarma tesisleri yapıldı. Bunların enerjilerinin üretilmesi için tesisler yaptık. GES'ler, HES'ler, Biyogaz tesisleri yaptık. 40 megawat'ın üzerinde enerji üretmeye başladık. Bana bir şey söyleyin ki geçmişte yapılanın en az 5 katı, on katı olmasın. Biz bunu anlatmakta güçlük çekiyoruz. Tek tek 2500 projemiz var. Hepside bitmeye yakın yüzde doksanın üzerinde. Geçtiğimiz gün piyasayı regule edebilmek için iki tane beton santrali kurduk. Biz bir milyon metre boru dağıttık. 200 KM 'nin üzerinde sulama kanalları yaptık. Yüzlerce sondaj vurduk, hayvancılıkla uğraşanlar için. Yalağını kurduk" dedi.
10 bin tane kazık çakılacak
Cumhurbaşkanımız Malatya'ya özel ilgi gösteriyor diyen Gürkan, "Geçici iş yerlerimiz yapıldı. Kalıcı iş yerlerimiz yapılıyor. Burada gecikiyoruz sebebi şudur; 10 bin tane fore kazık çakılacak. 3 metreden sonra su çıkıyor yerde. Bir daha da sarsıntılarda iş yerlerinde çalışanların sorun yaşamaması için çalışacağız. Şehrimizin içerisine nifak sokmak isteyenlere fırsat vermeyelim. Devlet hastanesi dedik. Ben yaparım dedik, devlet yapmazsa. Rezidans yapılacaktı. Şu anda o devlet hastanesi bölgeyi canlandırdı. Millet bahçesi denildi. Şimdi orada tekstil atölyeleri çalışıyor. Cumhuriyet meydanı denildi. Tören alanımız yoktu. Şu anda bütün altın satanlarımız orada. Belediye yanında, doksanbirbin dev öğrenci okulunun orada geçici iş yerleri çarşılar kurduk ve bütün bunları 7 ay gibi bir zamanda yaptık. Bu kolay bir hadise değil" ifadelerini kullandı.
Malatya'ya yeni trambüs hattı
Şehrin istikbali için çalıştıklarını vurgulayan Başkan Gürkan, "İnşallah bu şehrimizi kendi küllerimizden mazisine layık istikbale yeniden ulaştıracağız. Bir taraftan genel planlama yapılırken bir tarafta ağır hasarla ilgili enkaz kaldırmalar devam ederken, bir taraftan geçici iş yerlerini yaptık. Alt yapıların hepsini yaptık. Şu an Orduzudakiler 7 dakika'da merkeze ulaşıyor. 4000 Polis özel harekatın eğitim göreceği tesisleri yaptık. Trambüsü, bütün şehrin etrafına çevirecek şekilde projeler yaptık. Bunların hepsinin projesi de onaylanmıştır. Böyle başkaları gibi hayde hayırlı olsun diyip arkası boş çıkanlar değiliz. Trambüs Projesi, 70 milyon euro onaylanmış açıklamadık. Barajın kenarında 60 milyon euroluk Baskil ve Battalgazi arasında çalışan iskele yapacağız. Hem Baskil tarafına hem Battalgazi tarafına. El ele vereceğiz bu şehri Türkiye'nin en iyi şehri yapacağız. Türkiye'de en fazla yatırım yapan belediye Malatya Büyükşehir Belediyesidir. Hem de açık ara" açıklamasını yaptı.