- Haberler
- Özel Haber
- Malatya Kayısı Festivalı yapılacak mı?
Malatya Kayısı Festivalı yapılacak mı?
Malatya Kayısı Festivalı
Malatya’da düzenlenen Kayısı Festivali, bu yıl korona virüsü nedeniyle iptal edilip edilmeyeceği hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. Kayısı Festivalıda Kiraz Festivalı gibi bir bölümü mü yada hepsi mi iptal edilecek merak konusu oldu.
Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında bu yıl Yeşilyurt Kültür, Kiraz ve Spor Festivalini düzenlemediklerini söyleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “ Gönül isterdi ki festivalimizi coşku ve heyecan dolu düzenleyelim, daha fazla katılımla ilçemizi hareketlendirelim ancak koronavirüs salgını dolayısıyla bu yıl organizasyonlarımızı yapamadık ancak en önemlisi insan sağlığıdır. İnşallah önümüzdeki yıl festivalimizi yine düzenleyeceğiz. Her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz En İyi Kiraz ve En İyi Kiraz Bahçesi yarışmamızı ise belli kurallar altında, gerekli tedbirleri alarak düzenledik.
2014’te 21’incisi yapılan Malatya Genel Sanayi Ticaret Fuarı ve Kayısı Festivali, 2015’te 20 Temmuz Pazartesi günü Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yapılan bombalı saldırı nedeniyle iptal edilmişti. Bahsi geçen saldırıda 31 vatandaş hayatını kaybetmişti.
2016’da ise festival terör olaylarından dolayı iptal edilmişti. Aynı yıl yapılan açıklamada “27-30 Temmuz tarihleri arasında yapılması planlanan Uluslararası Kayısı Festivali ve Genel Sanayi ve Ticaret Fuarı, son günlerde yaşanan terör olayları nedeniyle iptal edildi” denilmişti.
2017’de de kayısı festivalinin 11-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacağı belirtilmişti ancak festival sessiz sedasız iptal edilmişti.
Kayısı Festivali 2018 yılında da yapılmadı.
2019 yılında ise Kayısı Festivali yapıldı.
1 Temmuz 2019 Pazartesi günü Ramada Altın Kayısı Otel’de düzenlenen Basın Toplantısında söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatyalıların özlemini duydukları 23. Uluslararası Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali’nin bu yıl 17-21 Temmuz tarihleri arasında düzenleneceğini söylemişti.
Başkan Gürkan, kayısının Malatya için çok önemli bir ürün olduğunu, dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 75’inin Malatya tarafından karşılandığını ifade ederek,“Bilindiği gibi kayısı Malatya ile özdeşleşmiştir. 1973 yılından itibaren kayısı ile ilgili sosyal kültürel sanatsal etkinlikler; kayısının tanıtılması, pazarlanması, daha değerli addedilmesi noktasında Malatya’mızın sivil toplum örgütleri nezdinde olsun, belediyeler nezdinde olsun veya kanaat ve yerel önderler nezdinde olsun bu çalışmalar hep devam etti” ifadelerini kullandı.
2013 tarihinden itibaren yaklaşık 5 yıldan beri kayısı ile ilgili Malatya’da pek etkinlik yapılamadığını ifade eden Başkan Gürkan, “Çeşitli zamanlarda lokal anlamda yapılsa bile genele teşmil edilemeyen noktalardan dolayı etkili de olunamadı. Oysa kayısımız Avrupa coğrafi işaret almış 3 üründen bir tanesidir. Bilindiği gibi biri Aydın’ın inciri, biri Gaziantep’in baklavası diğeri de Malatya’mızın kayısısıdır. Ama Türkiye’de coğrafi işaret almış 3 üründen biri olmasına rağmen kayısımızın tanıtımı noktasında, Malatya’ya sağlamış olduğu katma değer noktasında ve üreticinin cebine giren parasal anlamdaki değer noktasında baktığımız zaman kayısı hak ettiği yerde değildir” şeklinde konuşmuştu.