'Kahramanmaraş´ta doğdu dünya pazarına açıldı'
Türkiye'nin en büyük
Türkiye’nin en büyük denim üreticilerinden Şirikçioğlu Mensucat’ın hedefi dünya pazarında da söz sahibi olmak. 8 ülkede temsilciliği olan Şirikçioğlu, Türk kumaşını 35 ülkeye ihraç ediyor. Şirikçioğlu Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Şirikçi, hedeflerinin dünya pazarında söz sahibi firmalar arasında yer almak olduğunu söyledi.
Atıf Şirikçi, 1996 yılında 6 dokuma tezgahıyla üretime başlayan Şirikçioğlu Mensucat’ın bugün dünyaca ünlü markaların kumaş tedarikçiliğini yaptığını söyledi.
Şirikçioğlu Mensucat’ın; denim, ring iplik, open-end iplik, tekstürize iplik ve dokuma alanında faaliyet gösterdiğini belirten Atıf Şirikçi, “Biz kendi bünyemizdeki iplik üretim salonlarıyla adeta bir iplik marketi andıran çeşitliliğe sahibiz. Hem kendi bünyemizdeki denim üretim kalitesini pekiştiriyoruz hem de bu çeşitliliği pazara sunarak iplikte güçlü bir aktör olmaya doğru hızla ilerliyoruz. Türkiye’de en çok iplik çeşitliliğine sahip firmalardan biriyiz. Bu da pazardaki gücümüzü artırıyor. Müşteri ve pazar bütün taleplerini tek çatı altında bizde bulabilmektedir. Bu da bizi rakiplerimizden farklı kılıyor” dedi.
“Çıtayı yüksek tutuyoruz"
Şirikçioğlu Mensucat’ın inovasyona önem verdiğini belirten Şirikçi, Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) ve Ürün geliştirme (Ür-Ge) çalışmalarıyla denim üretiminde çıtayı her zaman en yüksekte tuttuklarını bildirdi. Şirikçi, “Markamıza olan güven çok ciddi sorumluluklar yüklüyor. Sipariş beklemeden gerekli aksiyonları alarak numune ve üretim kumaşlarını hazırlıyoruz. Özellikle yurt dışı fuarlara katılarak hem ürünlerimizi hem de ülkemizi tanıtma fırsatı buluyoruz. Bu bizi para kazanmaktan, satış yapmaktan fazla mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.
Atıf Şirikçi, Şirikçioğlu Mensucat’ın denim laboratuvarlarında kumaşların sadece değerlerini ve analizini ölçmekle kalmadıklarını kaydederek, şunları söyledi: “Mühendislerimiz, tasarımcılarımız ve moda deneyimi yönetimi ekibimizle inovasyonun kurallarını yeniden yazıyoruz. Moda trendleri ve beklentileri, tüketim alışkanlıkları, tüketim tercihleri belirleme, yenilik, fonksiyonellik prensiplerini her gün 2 yeni ürüne dönüştürerek denim sektörünün hizmetine sunuyoruz. Tüm proses ve nihai ürün kontrolleri, işletmelerimizle kalite kontrol laboratuvarlarımızın entegre kalite sistemi ile yapılmaktadır.”
Şirikçioğlu Mensucat’ın aylık 7 milyon metre üretimiyle Türkiye’nin en büyük denim üreticisi olduğunu dile getiren Atıf Şirikçi, günlük iplik üretimlerinin ise 350 ton olduğuna dikkat çekti. Şirketin 2016 yılı grup cirosunun 1,35 milyar TL olduğunu anımsatan Şirikçi, 2017 cirosunun ise 2,35 milyar TL olduğunu kaydetti.
"Hedefimiz dünya pazarı"
Yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da geniş bir pazara hitap ettiklerini dile getiren Şirikçi, “Şuan itibariyle Afrika’da Fas ve Tunus’ta, Asya’da Uzakdoğu ülkelerinden Güney Kore’de, Avrupa’da ise İngiltere, İtalya, İspanya, Almanya ve Hollanda da ve ABD’de ofislerimiz var. Ofislerimizde, ürettiğimiz kumaşların sunumu yapılırken belli markalara üretim yapılıyor. Ayrıca kumaşlarımız hazır giyim sektörü için de lanse ediliyor. Teklif alarak yeni üretimler gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.
Şirikçi, şunları söyledi:
“Yurt dışında büyük markalara yaptığımız sunumlardan siparişe dönüştükten sonra bu yurtdışı markalar hem yurt içinde hemde yurtdışından konfeksiyon yaptırmaktadır.Bundan dolayı nihai ürün olarak kumaşlarımız büyük markalar tarafından kullanılmaktadır.Sonuç olarak dolaylı şekilde ülkemizin ihracat hedeflerine katkıda bulunuyoruz. Hedefimizde yüzde 51 olarak ihracat yapmaktır. 2023’de Türkiye’nin ilk 100 firması içinde yer almak istiyoruz. Yurt dışı ofislerimizle şimdiden bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz ve bu hedefe uzak değiliz.”
“Çok çalışıp sürekli üretmeliyiz"
Yurt dışı pazarlarında yaşadıkları sorunlara da değinen Şirikçi, dünya ile rekabet etmelerine rağmen enerji ve işçi maliyetlerinin yüksek olmasından yakındı. Şirikçi, dünya ile rekabet edebilmenin tek çıkar yolunun entegre üretimi maksimum seviyelere çıkarmak olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:
“Bugün Pakistan’ta sanayici, enerjiyi Türkiye’nin 10’da biri fiyatına kullanıyor. Aynı ülkede işçi maliyeti, bizimkinin 3’te 1 dolayında. Bunları unutmamak lazım. Emek veriyoruz ancak bu hiç de kolay değil. Bizim geleceğimiz bu ülkede diyoruz ki; ülkemizden başka yaşayacak yerimiz yok. Ülkemize yatırım yapmalı, daha fazla ürertim yapmalıyız. Kazandıklarımızı tekrar üretime dönüştürmeliyiz. Sürekli üretmeliyiz. Çok çalışıp, ülkemizin kalkınması ve kullanması için gerekeni yapmalıyız."
“İnanıyorsanız mutlaka başarırsınız"
Şirikçi, başarının basit ve net kuralları olduğunu hatırlatarak, kurumların da tıpkı bir insanın gelişiminde olduğu gibi hayatın bu basit kurallarından beslendiğine dikkat çekti. Başarıyı yakalamanın başında, inanmanın geldiğini vurgulayan Şirikçi, “Bulunduğunuz konum ve hedeflerinize bakmaksızın, evrensel bir formüldür, inanmak! İnanırsanız, inandığınız değerleri yürekten sever, sevginizi alın terinizle beslerseniz ve birlik, beraberlik içinde insanlığa hizmet etme aşkıyla hedeflerinize yürürseniz mutlaka başarıyı yakalarsınız. İşte, bizim öykümüzün de ana fikri bu. Basit kuraldan başka bir şey değil” diye konuştu.