• Haberler
  • HDP, KÜRT KEMALİZM´İ VE DİYANET

HDP, KÜRT KEMALİZM´İ VE DİYANET

Kürt meselesinden beslenerek var olan, dolayısıyla siyasal haritada olabildiğince dar bir alan sahip HDP, 2015 Seçimlerinde yeni bir açılımla alan genişletme iddiasını devam ettiriyor. 

HDP’nin, Cumhurbaşkanlığı Seçimleri sırasında başlattıkları süreçte, 2015 seçim söylemiyle birlikte bir genişlemeden ziyade eski Türkiye tezahürleri üzerinden keskin bir daralma yaşandığı görülüyor. Bu durum, HDP elitleri açısından yeni bir gelişmeden ziyade, zaten kodlarında ve dünya görüşlerinde içkin olan eksenin görünür hale gelmesinden ibaret.

PKK çizgisini yakinen bilenler açısından, HDP’nin özellikle seçim beyannamesine yansıyan başlıklarının şaşırtıcı bir tarafı bulunmuyor. Solun olabilecek en ilkel, pozitivist ve Avrupa-merkezci ‘din okuması’ üzerinden neo-Kemalizm’i üreten bu siyasal aklın, ciddiyetsizliğini nihilizme vardırmasına şaşmamak lazım.

2015 seçim kampanyasında HDP’nin en tartışmalı başlıklarından biri de ‘Diyanet meselesi’ oldu. HDP’nin Diyanet’i bir meseleye dönüştürmesinin kabaca iki yönü bulunuyor. Birincisi, 2015 seçimlerinde HDP’nin gözünü diktiği Alevi seçmeni hareketlendirecek bir söylem kullanma ihtiyacı hissetmesi. İkincisi ise, PKK ve HDP’nin radikal ve fundamentalist seküler dünya görüşünün söyleme yansıması.

Bu bağlamda, “Diyanet’i ve din derslerini kaldıracağız” söylemi bir seçim vaadi olur mu? Bu vaatle kazanılmak istenen nedir? Riskli bir vaat ise siyasal sigorta poliçesi nasıl satın alınmıştır? Diyanet’i kaldırma vaadi ile “eşcinsellere” özel başlık ayrılması arasındaki ünsiyet nedir? Bu soruların cevaplarından ortaya çıkan koordinatlardan HDP’nin siyasal ve sosyolojik mevkiini tespit etmek mümkün müdür?

‘Diyanet’i ve din derslerini kaldırma vaadi’, Alevi toplumunun dar bir kesiminin dışında kalan Alevileri ve Türkiye’nin kahir ekseriyetini muhatap almıyor. Bu vaadin doğrudan muhatabı olan kitle de ilk kez böylesi bir çıkışla karşı karşıya kalmış değil. Dolayısıyla ilk kez dile getirilen, orijinalliği olan bir vaat de değil. Hatta bu bir vaat bile değil.

Kemalizm’in din-devlet ilişkilerini kontrol altında tutmak için Osmanlı’dan tevarüs eden geleneklerin üzerine inşa ettiği alanda din-devlet ilişkileri, AK Parti’nin ‘de facto normalleştirme süreci’yle büyük ölçüde dönüştü. Bu dönüşümden Diyanet algısı da payını aldı. Din-devlet ilişkilerinde hem mağduriyet kaynaklı hem de bilinçli itiraz getirenler yüzünden yıllarca meşruiyet krizi yaşayan bu resmî kurumun, AK Parti döneminde yaşanan normalleşme ile mütedeyyin kesimlerle kurduğu ilişki de tabiî mecrasına girdi.

YAZININ DEVAMINA AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ.

http://haber.star.com.tr/yazar/hdp-kurt-kemalizmi-ve-diyanet/yazi-1024433

WhatsApp İhbar Hattı
0 552 717 08 44
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme

Malatya Sanal Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!