Başkan Sadıkoğlu'nun 'mücbir sebep' konusundaki ısrarı devam ediyor
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, mücbir sebep süresinin sona ermesinin ekonomik toparlanma sürecine olumsuz etkide bulunacağını belirtti.
Sadıkoğlu, “Bu ay sonunda sona erecek mücbir sebep süresi, şehrimizdeki toparlanma ve iş yerlerinin teslim edilmesi sürecini desteklemek amacıyla uzatılmalı” dedi.
Malatya, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Gaziantep’in Nurdağı ile İslahiye ilçelerinde uygulanan mücbir sebep süresinin sona ermesine günler kaldı. 31 Ağustos yaklaşırken, depremden etkilenen firmalar vergi borçlarını nasıl ödeyecekleri konusunda endişe yaşamaya başladı.
Sadıkoğlu, mücbir sebep süresinin uzatılması talebini yüksek sesle dile getirmeye devam ediyor. "18 aydır devam eden mücbir sebep süresi, son olarak 31 Ağustos 2024’e kadar uzatılmıştı. Ancak küçük ve orta ölçekli firmalar, 1 Eylül sabahında karşılaşacakları vergi borçlarını ödeyebilecek durumda değil. 21 metrekarelik bir konteynerde faaliyet gösteren ve aylık 5-6 bin TL satış yapan esnaf bu biriken borcu nasıl karşılayacak?” diye sordu. Sadıkoğlu, yetkililere çağrıda bulunarak, "Depremden ağır yaralar alan esnafımızın, tüccarımızın ve sanayicimizin sesine kulak verin. Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımız deprem bölgesi için ellerinden geleni yaptı, ancak iktidar ve muhalefet milletvekillerinden de destek bekliyoruz. Mücbir sebep konusu sadece Ticaret ve Sanayi Odası’nın değil, tüm şehrin ana gündemi olmalı. Milletvekilleri, belediye başkanları ve STK’ların bu konunun önemini vurgulaması şarttır” ifadelerini kullandı.
Sadıkoğlu, mücbir sebep süresinin tamamen sona ermesi halinde birçok esnafın şehri terk etmek zorunda kalabileceğini belirterek, "Yıkılan iş yerinin teslim edileceği düşüncesiyle şehirde kalan esnaf, vergi borcu ertelenmezse başka bir şehre gitmek zorunda kalacaktır. O esnafı Malatya'ya geri döndürmek zor olabilir. Bu yüzden iş yerleri teslim edilene kadar mücbir sebep süresi devam etmeli. Üç veya beş aylık uzatmalar yerine makul bir süreliğine uzatma bekliyoruz. 2011 Van depremi sonrası mücbir sebep süresi 5 yıl sürdü ve sonrasında uzun vadeli taksitlerle ödemelerle ticari hayat yeniden düzenlendi. Şimdi ya iş yerleri teslim edilip ticari hayat normale dönene kadar mücbir sebep devam etmeli, ya da biriken borçlar bir defaya mahsus vergi affıyla silinmelidir. Devletimizin yakın geçmişte büyük ölçekli vergi affı uygulamalarını gördük. Eğer mücbir sebep süresi uzatılmayacaksa, benzer bir vergi affı yapılmalıdır. Malatya, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Nurdağı ve İslahiye olarak hükümetimizden müjdeli bir haber bekliyoruz” şeklinde konuştu.