Esenlik değişti

Malatya Büyükşehir Beledi

Malatya Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Esenlik İmar İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi'nin unvanı, Esenlik İmar İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi olarak değiştirildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısının 2. birleşimi, MASKİ Konferans Salonunda Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Selim Pilten Başkanlığında yapıldı.

Toplantıda ilk olarak mazeret dilekçeleri alındı. Daha sonra gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddeleri görüşülerek kabul edildi.

Meclis toplantısında, gündem maddeleri arasında yer alan; Malatya Büyükşehir Belediyesi Kent Estetik Kurulu Çalışma Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmeliği hakkında ki Hukuk Komisyonunun teklifi görüşülerek onaylandı.

Büyükşehir Belediyesi İştiraklerinden Esenlik İmar İnşaat ve Ticaret Limited Şirketinin unvanının Esenlik İmar İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi olarak değiştirilmesi hakkındaki İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığının teklifi görüşülerek kabul edildi.

Bu arada, Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı 3. Birleşiminin 14 Temmuz Salı günü saat 15.00'de MASKİ Konferans Salonu'nda yapılmasına karar verildi.

Limited ve anonim şirketleri arasındaki 10 fark

  1. Limited şirketin kurulumu için gereken minimum sermaye 10.000 TL iken, anonim şirket için aranan minimum sermaye 50.000 TL'dir.
  2. Finansal kiralama, banka, sigorta gibi alanlarda faaliyet gösterecek şirketlerin anonim şirketi olarak kurulması gerekir.
  3. Limited şirkette ortak sayısı en fazla 50 olabilir. Anonim şirkette ise, ortakların sayısı bakımından bir sınır yoktur. (Anonim şirketlerde ortak sayısı 250'yi geçerse, şirket Sermaye Piyasası Kanununa tabi olur.)
  4. Prensip olarak her iki şirket tipinde de şirket ortakları şirket borcundan sorumlu değildir ancak limited şirketlerde, şirket ortakları şirketin kamu borçlarından, taahhüt ettikleri sermaye oranında kendi malvarlıkları ile sorumludur. Anonim şirketlerde ortakların, kamu borçlarından ötürü sorumlulukları bulunmaz.
  5. Limited şirketlerde en az bir ortağın şirketi yönetim hakkı ve temsil yetkisi bulunması gerekirken, anonim şirket ortakları için bu durum geçerli değildir. Yalnızca, bir yönetim kurulu üyesinin ortaklar arasından veya değil tam temsil yetkisine sahip olması kafidir.
  6. Limited şirket hisseleri, isme yazılı hisse senedine bağlanır. Anonim şirketlerde hisseler ise hamiline yazılı hisse senetlerine de bağlanabilir.
  7. Limited şirketlerde hisse devri için yazılıhisse devri sözleşmesinin noter tarafından onaylanması gerekirken, anonim şirketlerde hisse devri için noter onayı aranmamaktadır.
  8. Limited şirketlerde hisse devri yasaklanabilirken anonim şirketlerde hisse devri yasaklanamaz ancak esas sözleşmede öngörülmesi şartıyla bazı durumlarda veya Türk Ticaret Kanununda öngörülen durumlarda sınırlandırılabilir.
  9. Anonim şirketlerde bir paya en çok on beş oy hakkı tanınabilirken, limited şirketlerde böyle bir sınırlama yoktur. Şirket sözleşmesinde, ortaklara veto hakkı tanınabilir.
  10. Anonim şirketlerin karar yeter sayıları, limited şirketlere göre genellikle daha düşüktür.
  11. Anonim şirketler sınırsız süre ile kurulabilirken, limited şirketler en fazla 99 yıl süreyle kurulabilir.
  12. Limited şirketinin hisseleri, kaç yıl sonra satılırsa satılsın, elde edilen kazanç gelir vergisine tabiyken; anonim şirketinin hisseleri, yalnızca iki sene içinde satılırsa gelir vergisine tabi olur. İki seneden sonra satılırsa, böyle bir şey söz konusu olmaz.

Bakmadan Geçme