DARBEYE GEÇİT VERMEYEN MALATYA SİVİL HAVA ALANI İSTİYOR
15 Temmuz 2016 tarihinde yapılmak istenen darbe girişimi, demokrasi hayatımızın en kara günlerinden biri olarak tarihteki yerini aldı. Halkın büyük özverisi sonucu âkim kalmış darbe girişimin olumsuz etkileri hâlen devam etmektedir.
Bu olumsuz etkilerin en önemlilerinden biri de Malatya'da bulunan Erhaç Havaalanını'nın sivil uçuşlara kapalı olmasıdır. Haber merkezimize gelen şikayet üzerine; Malatya'da son yıllarda sıkça zikredilen "sivil havaalanı"nı tekrar gündeme getirmek istedik.
Bilindiği üzere darbenin 2.ayağını Malatya'da bulunan 2. Ordu oluşturuyordu. Erhaç Üssü'ne kargo uçakları ile nakledilen askeri personel cuntacıların bu niyetini gösteriyordu. Akâbinde buradan kalkacak savaş uçakları ile meşum darbe tamamlanmak isteniyordu. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet ÇAKIR'ın direktifleriyle belediyeye ve diğer kamu kurumlarına ait iş makinaları pistleri kapatarak bunun önüne geçmiş oldu. Darbe engellendi engellenmesine de 15 Temmuz'dan şimdiye kadar havaalanı kullanılmıyor. Uçuşların olmaması halkı çok ciddi şekilde mağdur etmiştir.
Askeri havalanı olması ve şehir merkezine 40 km uzakta olması Erhaç Havaalanının cazibesini ortadan kaldırmaktadır. Halk 1941 yılında hizmete açılan,Cumhuriyet tarihinin ilk havaalanları arasında yer alan Erhaç Havaalanını kullanmaktansa; şehir merkezine yakın ve tamamen sivil uçuşlar için kullanılan bir havaalanı istiyor. Yıllık 100 bin dış hatlar, 900 bin iç hatlar olmak üzere toplamda 1 milyon yolcu kapasitesi olan Erhaç Havaalanın, 2010 yılında pistinin, apronun ve terminalin yenilenmesine rağmen sivil ihtiyaçlara cevap verememektedir.
Bu konuyla alakalı yazarlarımızdan Veysel K. ALTUN 30 Aralık 2015 tarihli yazısında şöyle yazmıştır: "...Nedendir bilinmez yolcu sıkıntısı yaşanmamasına rağmen, geçen sene 2 olan THY Ankara seferi 1'e indirildi. Ankara'ya gidecek yolcuların hatta siyasetçilerin Elazığ Havalimanı'nı kullanması ibret verici bir durumdur.
Elazığ'dan daha büyük daha gelişmiş bir il olan şehrimizin Elazığ havalimanını kullanması anlaşılır değildir. Malatya'da yapılacak bölgesel bir hava limanı ile; Malatya,Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Elbistan gibi 4-5 milyon nüfusu olan bir bölgenin dış hatlar uçuşları çözülmüş olacaktır.
Malatya'nın bir başka askeri havaalanı sıkıntısı da şehir merkezinde hemen Maşti'nin arkasında bulunan 2.Ordu'nun kullanımda olan " Tulga Askeri Havaalanı'' dır. 2014 yılında kabul edilen Mania Planı nedeniyle Malatya'da inşaat sektörü ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Bu plan çerçevesinde Malatya'nın bazı bölgelerinde yüksek katlı binalara izin verilmezken, bazı bölgelerde tek katlı yapılara dahi izin verilmiyor. Bu durum yıllar önce imar planı yapan yerel yöneticilerin elini bağlamış durumda.
Buradan Malatya halkı adına Başbakan, Ulaştırma bakanı ve Malatyalı bakanımız Bülent TÜFENKÇİ'ye sesleniyoruz Büyükşehir Malatya'yı daha fazla mağdur etmeden sivil havalimanı konusunun çözümünü talep ediyoruz.