28 Şubat Mağduruydu Şimdi Lince Uğruyor
28 Şubat Mağduruydu Şimdi Lince Uğruyor
Ak Parti hükümeti geçmişte yaşanan mağduriyetleri bir bir gidermeye çalışırken son olarak 28 Şubat 1997 döneminde yalnızca "kılık kıyafet" nedeniyle üniversiteden atılanlara hem yarıda bıraktıkları fakültelerine tekrar dönmeleri sağlandı hem de üniversiteden mezun olduktan sonra kamuda görev yapmak istediğinde yaş sınırına takılmayacakları bir düzenleme yürürlüğe konuldu.
Söz konusu düzenleme ile birlikte pek çok 28 Şubat mağduru vatandaş başörtüsü sebebiyle atıldıkları üniversitelerine geri dönüp okullarını bitirme şansı elde etti. Bir çoğu da kamuda görev aldı. Devletin yaşanan mağduriyetleri simgesel anlamda gidermesi bir hak teslimi olarak görülmeye devam ediyor.
Son olarak 28 Şubatta başörtüsünden dolayı Üniversiteden atılan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar'ın eşi Semra Çınar devletin kendisine tanıdığı hakkı kullanırken bu durum bazı basın yayın organlarında itibar suikastına dönüştürüldü.
Devletin tanıdığı iade-i itibar hakkını kullanan 28 Şubat mağdurları bu gelişmeyi bir hak teslimi olarak görmek gerektiğini ifade ediyor.
Kayısı Haber sitesinde Mahir Temur'un özel haberiyle sanki bir haksızlık yapılmış gibi gündeme getirdiği Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar'ın eşi Semra Çınar söz konusu iade-i itibar hakkını kullanmış ve Aksaray Valiliği emrinde memur olarak kamuda görev almaya başlamıştı. Oysa 28 Şubat'ta gençliklerinin baharında haksızlığın alasını yaşamış vatandaşlar sadece geçmişte yaşadıkları hak kaybının iadesi ile gündeme gelmeleri gerekirdi. Semra Çınar'ın 28 Şubat'ta Üniversitede eğitim görürken sırf baş örtüsü takdığı için göz altına alındığı ve okuma hakkı elinde alındığı biliniyor.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın 6 Şubat depreminden sonra Malatya ile ilgili onca sıkıntı varken hiç bir açıklama yapmadığı ama 28 Şubat mağduruna iade-i itibar verilmesini kabullenemediği için midir bilinmez hemen açıklama yapma gereği duydu. Seçim sürecine girildiği bu dönemde sol örgütlerin karalama ve linç kampanyası başlattığı görüldü.
Hükümet eliyle 28 Şubat 1997 döneminde yalnızca "kılık kıyafet" nedeniyle üniversiteden atılanlara çifte şans verildi ve daha önce çıkartılan afla, üniversiteye dönen türbanlılardan, okulunu bitirenler, kamuda işe girmek isterlerse, yaş sınırına takılmayacaklar.
Ayrıca bu kişilere, o dönemde girmek istedikleri kurumda yapılan sınav sistemi uygulanacak. Bu kişilerin başvuracağı kurumlar, bu olanaktan sadece türbanlıların yararlanacağı 'kılık kıyafet' ifadesinin özellikle kullanılacağını dile getirdiler. Verilen bilgiye göre, bu şartlara uyan 300 kişi bulunuyor.
Hükümet, daha önce yaptığı başka bir düzenlemeyle de aynı gerekçeyle kamudan atılan ve memuriyetten çıkartılanlara geri dönüş olanağı tanımıştı. Yapılan yasal düzenleme, 1 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Başbakanlık Genelgesi'yle hayata geçirilmişti. Bu kişilere, ayrıldığı kuruma veya ilgili mevzuat çerçevesinde atama yapılabilecek ve diğer kurumlara başvurma hakkı verilmişti.